ROC Tilburg - studenten

Stage en bpv

Stage of beroepspraktijkvorming


Je loopt stage om je voor te bereiden op je toekomstige beroep. Stage noemen we ook wel beroepspraktijkvorming of bpv. Bij de bpv pas je wat je op school geleerd hebt, toe in de praktijk. Voordat je op stage gaat, krijg je uitleg over de bpv-opdrachten en de bpv-beoordeling. Je moet een voldoende halen voor je bpv. Er zijn twee leerwegen:

 

  • de beroepsopleidende leerweg (bol)
    Je gaat full-time naar school, en loopt stage tijdens de opleiding. Je sluit daarvoor een contract af met het bedrijf waar je stage loopt en ROC Tilburg. Dit noemen we de praktijkovereenkomst. Bij sommige opleidingen moet je zelf voor een stageplaats zorgen. Bij andere opleidingen wordt voor een stageplaats gezorgd. Je kunt dit navragen bij de opleiding.

 

  • de beroepsbegeleidende leerweg (bbl)
    Je gaat part-time naar school, en daarnaast heb je werk in dezelfde richting als je studie. Je loopt geen stage maar doet het praktijkgedeelte op het bedrijf waar je werkt. Hiervoor sluit je een contract af met je werkgever en ROC Tilburg. We noemen dit de praktijkovereenkomst. Als je een bbl-opleiding doet ben je zelf verantwoordelijk voor het vinden van een goede werkplek.

 

Praktijkovereenkomst (POK)

Voor de beroepspraktijkvorming (BPV) krijg je een praktijkovereenkomst (POK). Dat document is wettelijk verplicht. In de praktijkovereenkomst staan alle afspraken over de bpv, bijvoorbeeld over begeleiding, verzekering en aansprakelijkheid. Zonder praktijkovereenkomst telt de bpv niet mee voor je opleiding. Bij de praktijkovereenkomst zijn de student, de praktijkopleider van het leerbedrijf en de school betrokken.

 

 

Ben jij student op één van de techniekscholen? Lees hieronder over de route van de praktijkovereenkomst (POK)

a. De school stelt de praktijkovereenkomst op zodra de gegevens bekend zijn.
b. De student ontvangt per post de praktijkovereenkomst in drievoud. Deze praktijkovereenkomsten zijn al ondertekend door de schooldirecteur.
c. De student tekent alle drie de POK’s.
d. De student laat alle drie de POK’s ondertekenen door het leerbedrijf.
e. Eén exemplaar blijft in bezit van de praktijkopleider van het leerbedrijf en één exemplaar is
voor de student.
f. Eén exemplaar stuurt de student terug middels de bijgesloten enveloppe of geeft hij/zij af bij het BPV bureau, Stappegoorweg A kantoor 2.13 B.

 

 

Internationale stage


Je kunt ook stage lopen in het buitenland.

Facebook logo Twitter logo